Geschiedenis

Geschiedenis

Op een regenachtige vrijdagavond, november 1998, staken zes diergeneeskunde studenten de koppen bij elkaar. Hetgeen wat hen samenbracht was dat zij allen tijdens de studie een gemis voelden aan aandacht voor fokkerij, keuringen en sport op hippisch gebied. Als student diergeneeskunde kon je eigenlijk nergens terecht om op dit gebied, in gezelschap van medestudenten, kennis te vergaren en te vergroten. Sander de Blaauw, Annemarie Olsman, Bert Okker, Erica Reijerkerk, Marco Landman en Margo van Mook vatten het plan voor het opzetten van een fokkerij-vereniging voor de paardenmensen onder de veterinairen.

Van veel medestudenten waren reeds positieve reacties gehoord en werd er instemmend geknikt als bovenstaand punt onder de aandacht werd gebracht. Om onder de veterinairen het animo voor een dergelijke vereninging te peilen, werd een eerste beoordelingsavond georganiseerd. In de collegezaal Heelkunde sprak Rob van Overbeek over het beoordelen van KWPN rijpaarden. Daartoe werden vier merries van maantop tot derde teen bekritiseerd. De 25 aankondigingsposters en de veterinaire “tamtam” hadden hun werk goed gedaan; maar liefst tachtig studenten en medewerkers van de Faculteit der Diergeneeskunde zaten met rode oortjes en blik op scherp in de houten banken.
Eén ding was duidelijk: belangstelling voor een fokkerij-vereniging was er zeker!

Lidmaatschapsformulieren werden gedrukt, financiers voor activiteiten en verenigingsblad werden gevonden, de eerste VHierVoeter werd uitgegeven en dit alles met een bezoek aan de Hengstenkeuring in Den Bosch als eerstvolgende actiepunt op de agenda. Resultaat: binnen drie weken 250 leden.

Dit enthousiasme van de leden was voor het oprichtingsbestuur een extra motivatie om flink aan de weg te timmeren met tal van activiteiten; in hetzelfde academisch jaar volgden een lezing over voeding (“alle fabeltjes de wereld uit”), een excursie naar een hengstenshow, een “fluister”excursie, een lezing over gewrichtproblemen (“licht op het gewricht”), een bezoek aan de veulenveiling op Prinsjesdag, een bezoek aan de military te Boekelo en maar liefst 3 VHierVoeters. Het jaar werd afgesloten met een A.L.V. en bijbehorende bestuurswisseling: een nieuw bestuur en het begrip “Oude Knollen” werden geintroduceerd.

Recente berichten

Excursie paardenmelkerij Riga Ranch – 27 September

Image may contain: sky, horse, outdoor and nature

Op donderdag 27 september staat er een leuke excursie gepland naar de paardenmelkerij en chocolaterie op de Riga Ranch. Wij zullen hier een rondleiding krijgen door dit bedrijf en de melk en likeur mogen proeven. Ook is er koffie/thee en taart inbegrepen.

Verzamelen om 12.45 uur voor het Andro.
Kosten: lid €6,-, niet-lid € 7,50
CS punten: 1
Mensen met een eigen auto krijgen voorrang.
Opgave tijdens de kaartverkoop in de pauzes in het androclus gebouw in de week van 17 t/m 21 september.

  1. Excursie Voerfabriek Masters Diervoeders – 26 September Reacties uitgeschakeld voor Excursie Voerfabriek Masters Diervoeders – 26 September
  2. Lustrum opening – 24 September Reacties uitgeschakeld voor Lustrum opening – 24 September
  3. Friet en Spelletjes – 13 September Reacties uitgeschakeld voor Friet en Spelletjes – 13 September
  4. Warmblood Fragile Foal Syndrome Lezing – 17 September Reacties uitgeschakeld voor Warmblood Fragile Foal Syndrome Lezing – 17 September
  5. Symposium: ‘Chirurgie bij het (staande) paard’ Reacties uitgeschakeld voor Symposium: ‘Chirurgie bij het (staande) paard’
  6. BLE: London – 4 t/m 7 mei Reacties uitgeschakeld voor BLE: London – 4 t/m 7 mei
  7. ISELP II – 24 april Reacties uitgeschakeld voor ISELP II – 24 april
  8. Workshop: Arthoscopie – 28 maart Reacties uitgeschakeld voor Workshop: Arthoscopie – 28 maart
  9. Lezing: Voedingssupplementen – 12 maart Reacties uitgeschakeld voor Lezing: Voedingssupplementen – 12 maart